Öncelikli olarak kullanacağınız margarin, sıvıyağ, yoğurt, maya ve unun tarihlerini kontrol edin. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri poğaça yapımında kullanmayın. Poğaçanızı yaparken bu malzemelerden birisi sizi yarı yolda bırakabilir.
Poğaça yapımında kullanacağınız malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olmalıdır. Poğaça yapmaya başlamadan yaklaşık 30-45 dk. önce tüm malzemeleri aynı sıcaklığa getirin ve bekletin.
Poğaça yaparken sıralamada ilk önce sıvıların karışımı başlar. Örneğin; süt, su, sıvıyağ gibi malzemeleri birbirine karıştırarak başlamalısınız. Ve sıvıların ılık olması bu noktada önemli.
Eğer kullanacağınız maya ınstant maya ise direk una ekleyerek poğaça yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak yaş veya kuru maya kullanacaksanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Mayayı oluşturmak için öncelikle kuru ya da yaş fark etmeden ılık su veya süt ile karıştırın. Üzerine bir çay kaşığı toz şeker ekleyin ve mayayı kabartmaya başlayın. Eğer mayalı bir hamur kullanmak istiyorsanız mutlaka içerisine şeker eklemelisiniz. Kullanacağınız yaş mayaları dondurmayın. Dondurulmuş mayayı kullanacaksanız da öncelikli olarak mayayı kabartın.
Poğaça hamurunu hazırlarken kuru malzemeleri mutlaka elemelisiniz. Malzeme listesinde bulunan tüm kuruları sırasıyla eleyin ki içerisinde herhangi bir topaklanma kalmasın. Elekten geçirilen tüm malzemeler poğaça hamurunun kabarmasına yardımcı olur.
Hemen hemen tüm poğaça tariflerinde un göz kararı olarak belirtilir. Her tarifin un ihtiyacı farklı miktarda olduğu için unu azar azar ekleyin. Her un eklemesinden sonra hamurunuzu yoğurun ve duruma göre un eklemeye devam edin. Hamur elinize yapışıyorsa un eklemeye devam edin. Unutmayın hamurunuza ne kadar un eklerseniz poğaçanız o kadar sert olacaktır.
Hazırlanan poğaçalartariften tarife göre değişiklik gösterdiği için hamur yumuşaklıkları da bu şekilde değişir. Mayalı hamurlar yoğurulmayı sevdiği için mümkün olduğunca hamuru yumuşak tutun. Hamur yumuşaklığının en sert kıvamı kulak memesi halidir. Bu bilgiye göre hamurunuzun kıvamını ayarlayın.
Hazırladığınız hamuru dinlendirmek ve mayalanmasını sağlamak için bir nemli bez ile üzerini kapatın. Oda sıcaklığında mayanızı bekletin. Mayanızın daha hızlı kabarmasını istiyorsanız sıcak bir ortamda bekletebilirsiniz.
Mayanız hazırlamış olduğunuz hamurun iki katına çıkmışsa artık mayanız hazır demektir. Maya oluşurken ısı sıcaklığı değişkenlik gösterirse mayanız kabarmaz. Isısı sabit bir ortamda üzeri kapalı şekilde bekletildiğinde ise yaklaşık olarak 30 dakika sonra hazır hale gelmiş olur.
Hazırladığınız poğaçaları şekillendirdikten sonra tepsiye dizin. Fırın tepsisine dizilen poğaçaları 15-20 dakika kadar daha mayalanması için bekleyin. Poğaçanız bu zaman diliminde iyice mayalanacak ve kabaracaktır.
Maya sıcak ortamları sever ve bu alanlarda daha çok kabarır. Fırına koymadan önce fırın tepsisinde bekletmek istemezseniz fırınınızı 175-180 derecede sadece alt kısmı ısınacak şekilde ayarlayın. Isınan fırın içerisine şekillendirdiğiniz poğaçaları koyun ve 10-15 dakika kadar pişirin. Bu sayede poğaçanız daha yumuşak olup kabaracaktır. Poğaçaları pişirmek istediğiniz alt-üst sıcaklığını eşitleyerek poğaçanızı pişirmeye devam edebilirsiniz.
Poğaçalarınızın daha yumuşak ve pofuduk olmasını istiyorsanız üzerine yoğurt veya yumurta sarısı sürün. Bu sayede poğaçalarınız daha güzel kızaracaktır.
Fırında pişen poğaçalarınızı asla daha fazla bekletmeyin. Fırından alın ve üzerine temiz bir bez ile kapatarak soğumaya bırakın. Poğaçalarınız ılındıktan sonra sardığınız bezi kaldırabilirsiniz.